Aktuelt fra ROS

Store & små nyheder til medlemmerne - og en fangstrapport i ny & næ! Har du en oplevelse fra vores fiskevand du vil dele med os? Mail blot til webredaktøren (pausefiskeren@webspeed.dk)!
 
 
 
09.06.2019
 
Invitation til fejring af ny mulighed for at nyde den vestjyske natur - med og uden fiskestang!
 
ROS har deltaget i arbejdsgruppen omkring "Projekt Spangen". Kom og se det færdige resultat!
 
spangen madpakkehuset vonå vestjylland
 
ros logo hover å
04.06.2019
 
Vores udsendte ved åen: Webredaktøren ude med snøren!
 
Opildnet af 2up's fluekastende og skællede beretninger (se herunder) drog undertegnede webredaktør afsted mod ådalen ved Hover.
 
Fluegrejet var dog ganske langt fra at blive meldt klar til kamp - så grejvalget til den impulsive aftentur blev i stedet UL-grejet med et mini-flåd ... og vrikkende kompostorm. "Esbjerg-fluen" er jo en klassiker!
 
hover å hover by ådalen ringkøbing lystfiskeri vestjylland
Pragtfuld! Man må ikke glemme hvilken saliggørende natur, der findes lige "ude i baghaven". Ådalen ved Hover på en lummer sommeraften.
 
Den første halve time skete der ikke meget med kompostormene under flåddet. Og til trods for tiltagende klægning af uidentificerede flyvende objekter var der heller ingen aktivitet på overfladen. Flere oplagte standpladser i de utallige sving blev affisket omhyggeligt. Uden et dansende eller dykkende flåd til følge ...

Et sving længere nedstrøms. Endeligt et hug ... men den lille bækørred undslap inden der kunne sættes et tilslag.
 
hover å lystfiskeri regnbueørred ørred
De næste sving var dybere - mon ørrederne havde søgt tilflugt her på sådan en lummer aften? Justering af flåd og krog - og første og andet sving - og tredje sving uden angreb på ormene. Efter fjerde sving drejede flåddet pludselig væk fra strømrenden, som den ellers havde fulgt uforstyrret. Flåddet dykkede hurtigt - og tilslaget faldt prompte! I det første udløb flashede fisken sin sølvfarvede side med det rødviolette bånd. En mindre, men tilpas stærk regnbueørred flexede UL-stangen, og bremsen på det lille Daiwa-hjul fik lov til at synge i 5-6 kraftfulde udløb, inden fisken lod sig indfange i fangstnettet. En perfekt fisk til rygeovnen! 39 cm og 740 g. Løse skæl og overraskende pæne finner - den lille dambrugs-Whodini havde sikkert hygget sig hele vinteren i Stadil Fjord eller Ringkøbing Fjord.

Nu kan den hygge sammen med med Familien Pedersen og en flaske Pinot Gris på terrassen på en af de kommende sommeraftener! 
 
 
 Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ros lringkøbingogo lystfiskeri
01.06.2019
 
Vores udsendte ved åen: 2up's skællede beretninger
 
Modtaget 01.06.2019
 
"Hej Webmaster.
 
Her er endnu en fortælling fra Hover Å.
 
Jeg har nu været derude et par gange på det seneste, og jeg har haft kontakt til mange små og mellemstore flotte bækørreder, og en enkelt stor på 58 cm, som selvfølgelig svømmer derude endnu.
 
Har desværre også haft kontakt til nogle regnbuer, flotte med løst skæl og pæne haler. Har sammenlagt på 4 ture haft 3 med hjem og 2 mistet.
 
Senest i går aftes - med skum flue - havde jeg 5 bækørreder oppe til afkrogning og 6 som slog sig af. 2 regnbuer på vejen hjem på buleflue, hvoraf den ene gik i grøden og forsvandt".
 
Knæk og bræk 2up.
 
 
ros logo
01.06.2019
 
Vores udsendte ved åen: 2up's skællede beretninger
 
Modtaget 18.05.2019
 
"Hej Webmaster.
 
Jeg var lige en smut ude ved åen i dag for at prøve en ny version af den gamle klassiker, Red Tag Palmer.
 
Jeg tog op på maskinstations-stykket. På det første stykke skete der ikke en hujende fis, men da jeg kom ned til kalvegitteret, så jeg dagens første fisk: En lille en, der tog noget småt i overfladen. Jeg matte lige se om den ville ta' en Red Tag, men nej.
 
Få kast efter det store hul kom der pludselig en trykbølge bag fluen og så et tungt træk i fluen! Hva’ pokker har jeg nu fat i, tænkte jeg, men så tog fanden ved fisken og et par gode udløb gav 3’er stangen et godt flex. En halvfed regnbue på 44 cm, og 0,98 kg havde taget fluen.
 
regnbueørred hover å
 
Derudover fangede jeg 3 små bækørreder mere, men de blev nænsomt genudsat ved at slække linen, så krog holdet slap".
 
Knæk og bræk fra 2up.
 
Foto © 2up
 
 
ros logo
01.06.2018
 
En beretning fra seneste fælles tur til kysten: Foreningstur 2
 
Turmand 2up har indsendt (Modtaget 14.05.2019)
 
"Hej Webmaster.
 
Her er en update fra lørdagens horn- og ørred tur. Vi kørte fra Ringkøbing kl. 14 med kurs mod Jegindø.
 
Første stop var ved dæmningen over til Jegindø, men der var fyldt med fiskere og det blæste rimelig kraftig. Vi kørte så op på nordspidsen, men her var vinden lige på og vi kunne se, at det var helt umulig at fiske fra Tappen.
 
Turen gik så mod Humlumlejren, men da vi kom næsten ned til lejren, kunne vi se, at der var fest og der holdt biler alle vegne.
 
Vi besluttede så at køre om til Venøfærgen (Kleppen) og der var det som at komme til en anden verden: Sol og næsten ingen vind (bare man gik i læ ved de store graner. Vandet så indbydende, så vi gik fortrøstnings fuld i gang og fiskede et par timer, men så hverken horn eller hø. Vi satte os ned og fik en øl, mens jeg tændte op i grillen. Menuen bestod af et par store frankfurtere og brød. Efter at vi havde slået mave lidt, gik vi i gang med fiskeriet igen. Med samme resultat som før: Ingen fisk (Edgar så vist en lille hø fri af vandet langt ude). Ved 21-tiden sagde vi slut og kørte hjem".
 
Jegindø havørredfiskeri fluefiskeri
Endeligt stille vand.
 
kystfiskeri Jegindø havørred
Mens vi venter ...
 
kystfiskeri pølse grill
Dagens menu
 
Jegindø kystfiskeri pause
Så er der serveret!
 
Fotos © 2up
 
 
ros logo
02.05.2019
 
En forårs-klassiker: Foreningstur 2 - efter hornfisk og havørred d. 11.05.2019
 
hornfisk
 
Vi kører fra Ringkøbing kl. 14.00. Afhængig af vejret finder vi et af de "sikre" pladser ved Limfjorden. Vi starter med lidt hornfisk-fiskeri og slutter dagen af med skumringsfiskeri efter havørred.
 
Turen er billig, vi deler transportudgifterne.
 
Tilmelding senest 07.05.2019 til:
John Thorup - tlf. 21 47 80 52 - mail: tlmros@events.dk
 
 
ros logo
01.05.2019
 
Vi åbner op for dagkortsalg til Hover Å!

Medlemmer af Danmarks Sportsfiskerforbund har nu som noget nyt mulighed for at købe dagkort til Hover Å. Et fiskeri, der i en årrække har været forbeholdt medlemmerne.
 
ros fiskeret

Tilbuddet gælder kun for medlemmer af Danmarks Sportsfiskerforbund, og derfor skal medlemsnummer oplyses ved købet. Kortet købes ved henvendelse til kasser Svend Gredal på tlf. nr. 51 50 75 50 og betales med MobilePay. Kvitteringen gælder som fiskekort, så husk derfor at skrive dato for fiskeriet og medlemsnummer i kommentarfeltet.

Priser:
1 dag: 100 kr.
2 sammenhængende dage: 150 kr.(efterfølgende dage 75 kr.)
 
 
logo
26.03.2019
 
Årets første foreningstur - Kolding Fjord d. 24.03.2019
 
En hilsen fra over-turmand 2up:
 
"Hej Webmaster.

Her er lidt om foreningsturen “Kystur 1”

Der var kun 2 tilmeldte seniorer (Kaj Børge og Jørgen Klokker), og turguiden (2up) som var klar til en søndag ved vandet.

Vi mødtes kl 0700 og efter en blik på vejrudsigten gik turen til Kolding, nærmere betegnet Mads Kehlet Vej.

Vinden var i vest og frisk, men solen var fremme så formiddagen var lun.

Klokker havde nogle små nap og et enkelt godt hug, som han trods rimelig pres ikke kunne få til overfladen, efter et stykke tid slap fluen.

Kaj Børge havde en lille ørred i hånden inden vi gik op for at spise frokost.

Jeg selv mærkede ingenting om formiddagen.

Over middag tog vinden til og blev temmelig frisk. jeg havde et par små nap, og lidt senere havde jeg en lille ørred i hånden. Til slut havde jeg en lille følger som jagtede fluen, men den ville ikke mere.

Der gik 7 andre fiskere, både spin og flue, men de mærkede ingenting, de lokale sagde vandet var for koldt.

Kl 16 stoppede vi fiskeriet og kørte ud for at se på noget nyt vand efter et tip fra en lokal.
 
Kolding Fjord
Der strækkes ben efter den lange køretur.
 
Kolding Fjord
Koldinghus
 
Kolding Fjord
Frokostpause
 
Kolding Fjord
Så meget vand og så lidt fisk ... del 1
 
Kolding Fjord
Så meget vand og så lidt fisk ... del 2
 
 
Fotos © 2up
 
 
ROS logo
05.02.2019
 
Glimt fra årets generalforsamling i ROS
 
Det var traditionelt en stille og hyggelig generalforsamling i klublokalerne på Birkmosevej for de fremmødte medlemmer - men ingen i foreningen skal da ikke snydes for et par højdepunkter fra aftenen - læs med her:
 
Peter Ern ROS Årets Fisk Hover Å
Det kræver store armbevægelser, at vise fighten ved Hover Å! Endnu en gang stort tillykke til Peter Ern med "Årets fisk 2018" - en havørred på 46 cm og knap et kilo fanget på wobler.
 
Men inden Peter modtog vandrepokal og hyldest havde vi godkendt både formandens beretning og regnskabet. Formand Kaj Børge Simonsens beretning i sin uredigerede længde finder du her:
 
Sæsonen 2018 vil sikkert ikke blive husket for fiskeriet, men sikkert for det varme vejr i en meget lang periode, en helt fantastisk sommer vi aldrig troede ville få ende. For fiskeriet i vores lille å var det helt sikkert ikke godt, fiskene var sløve i det varme vand, og vi andre gad næsten heller ikke at bevæge os derud i fuldt fiskeoutfit.
 
Inden det varme vejr slog helt igennem, havde jeg en fantastisk oplevelse uden ved åen. Det var en aften lige efter spisetid jeg kørte ud til Ølstoft og ville fiske stykket op forbi Lunden, jeg nåede dog ikke langt og fik heller fisket meget, for pludselig ud af ingenting var luften fuld af store Majfluer i 100 vis lige over hovedet på mig og der blev bare ved og ved med at komme flere. I alle de mange år jeg har fisket i Hover Å, har jeg aldrig set majfluer ved åen. Det bliver spændende om de også er der i år og om de også er længere oppe i åen. Det betyder at vandet i åen er rigtig rent ellers ville majfluerne ikke være der.
 
Vandpleje. På vandpleje området er der ikke sket noget i årets løb, men mon ikke det lykkes i denne sæson, at få lavet nogle gydebanker i nogle af de små tilløb. Det er den eneste måde vi kan ophjælpe fiskebestanden i Hover Å. Der sættes godt nok 600 stk. halvårs fisk ud, men det er ikke nok til at vedligeholde bestanden når der også skal være fisk til odderen, skarven, isfuglen og til os. Min opfordring til jer er derfor, fisk med kroge uden modhager, så det er nemt for jer at genudsætte stallingen og bækørreden, når i har taget et billede af den og helst uden de har været på land.
 
Jeg er 2 gange i løbet af efteråret blevet gjort opmærksom på ruser i åen. Den ene gang var det ude ved Lyngsmose Fæstningen. Jeg blev ringet op sidst på eftermiddagen og kørte derud med det samme, men kunne ikke se nogle ruser, det så godt nok ud til at der havde været noget trafik på brinken, men ingen ruser hverken op eller nedstrøms for den lille bro. Anden gang var det ude vest for Voldbjerg og oppe ved jernbanebroen. Den ved jernbanebroen lå på land, men den vest på var i vandet. Det er jo ikke ulovligt at sætte ruser i åen for at fange ål, det skal jo bare være gjort rigtig og være mærket med navn og nummer og lige som os have lodsejerens tilladelse. Oplever i noget ved åen i syntes der ser forkert ud, så kontakt en fra bestyrelsen så ser vi på det. Er du helt sikker på det er ulovligt og ikke kan komme i forbindelse med en fra bestyrelsen så ring til fiskerikontrollen på nr.72 18 56 05, men helst til os vi skulle jo nødig blive uvenner med en lodsejer.
 
Oplever i noget ude ved åen som i mener skal være anderledes træer der er væltet og i vejen, skarv der holder til et bestemt sted eller i bare ser når i er der så ring til os så vi kan gøre noget ved det, vi er jo ikke selv derude hele tiden.
 
Naturens dag. Vi deltog også i Naturens Dag i 18, der var ikke mange besøgende, så vi har derfor besluttet, sammen med de andre deltagere, ikke at gøre noget i forbindelse med Naturens Dag i år.
 
Spangen. Arbejdet med madpakkehuset ude ved Von Å Engbro går stille og rolig fremad, arbejdet skal stå færdig til sommerferien så der er god tid. Det bliver et fint hus med en lang fiskebro der er handikap venlig, så også kørestolsbruger kan fiske i åen uden at være bange for at falde i.
 
DSF Der sker i øjeblikket en del ændringer i Danmarks Sportsfiskerforbund i et forsøg på at tilpasse forbundet til nye tider, det er helt sikkert påkrævet og er ikke spor for tidlig, det i som medlemmer kommer til at mærke mest til er, at bladet nu kun kommer 4 gange om året, men så som et større magasin uden mange helt friske nyheder. De friske nyheder skal så findes på Sportsfiskerens hjemmeside. Det er et kompromis man er nået til, det er alt for dyrt med et blad af en kvalitet som Sportsfiskeren, både i tryk og forsendelse og da annoncørerne begyndte at falde fra, skulle der ske noget. Helt at gå over til digital formidling kunne man ikke få flertal for, mange ville ikke undvære bladet, med den begrundelse at det ikke var rart med en iPad på toilettet, der var det bedre med bladet. Jeg vil opfordre jer til at besøge Sportsfiskerens hjemmeside, det er en fin hjemmeside med mange oplysninger om alle foreninger tilknyttet forbundet og om alt hvad der rører sig inden for lystfiskeri. Det er også der vi som forening kan komme ud med tilbud og oplysninger om vores lille forening.
 
Nu når vi er ved det digitale, så vil jeg opfordre jer til at skrive til vores Webmaster Finn om jeres oplevelser omkring fiskeriet som så kan komme på vores hjemmeside, det vil gøre hjemmesiden mere levende og være god reklame for foreningen som et sted der sker noget, det har vi brug for, medlemstallet er faldende og det er ikke godt for vores økonomi, det vil Svend nok komme mere ind på tror jeg.
 
Vi har i flere år ikke solgt dagkort, det har vi i bestyrelsen talt om på en eller andet måde at genindføre. Vores forslag går ud på at medlemmer af DSF kan købe dagkort til hele åen og ikke kun til zone 1 som vi tidligere har haft. Det vil blive med regler om kroge uden modhager, genudsætning af stalling og bækørreder og ellers de samme regler som vi fisker under. Jeg håber vi her i aften kan få en debat om forslaget, som vi så i bestyrelsen kan arbejde videre med.
 
Efterfølgende var der en debat om dagkortsalg til D.S.F-medlemmer, som formanden omtalte i sin beretning, Formanden forklarede at idéen var fremkommet på grund af svigtende medlemstal og dermed en dårligere økonomi. Generalforsamlingen syntes at det var en god ide, så bestyrelsen vil arbejde videre med ideen.
 
Bestyrelsen ønsker alle medlemmer knæk & bræk i den ny sæson - husk Zone 1 er åben!
 
 
ROS logo
 
 
 
20.01.2019
 
Som skrevet her på siden under "Aktiviteter" og på mail til dig:
 
23.01.2019
Generalforsamling.

Afholdes kl. 19.00 i kantinen hos firmaet Gert S. Andersen A/S, Birkmosevej 17, Ringkøbing. Dagsorden iflg. vedtægterne.
 
Vel mødt!
 
logo
 
17.12.2018
 
Den extra foreningstur til Limfjorden d. 09.12.2018 i glimt!
 
Til trods for en ganske usikker vejrmelding var der 6 ROS'ere klar til afgang en mørk og tidlig søndag morgen i december. Nr. 7 var blevet ukampdygtig som følge af en julefrokost - men sådan udfordrer den kåde juniorafdeling nogle gange! :-)
 
Afsted til Limfjorden - og de klassiske havørredspots omkring Jegindø og Tappen.
 
limfjorden december 2018
Med trusler fra YR og DMI om stærk vind til kuling var ROS-holdet tilpas tilfredse med de aktuelle forhold på Tappen, da vi nåede frem. De 4 fluefiskere måske lidt mere end de 2 spinnefiskere ... men hvad der manglede i vindstyrke var der til gengæld i vandmængder. Ikke fra oven - men de ellers garvede Jegindø-betvingere havde ikke før oplevet højvandet i dette omfang! 
 
havørred limfjorden
Formanden fik hurtigt den første kontakt på sin flue - men efter dette gik der længe inden man kunne mærke andet end kulden bide i kinderne. Webredaktøren valgte ikke at følge med ud på de yderste sandbanker - og med sit spinnegrej lokkede han efter næsten 2 timers fiskeri den første havørred til hug. Blot lidt mere end en stanglængde ude skød den lille fine sølvpil op efter det alt for fluorescerende blink! Herligt!
 
havørred limfjorden
Med knap 35-36 cm var der selvfølgelig kun én vej for den hidsige fedtfinne - genudsætning med håbet om gensyn til næste år!
 
limfjorden
ROS-veteranerne på dybt vand på vej ind fra sandbankerne - men suppe-sulten får dem til at trodse naturens udfordringer.
 
limfjorden
Halvleg med 2up på suppegryde ... tak for mad! Og her lukker vi så ned for transmissionen, for de efterfølgende timer med stangsvingende forsøg på at fange en fuldfed havørred, der eventuelt kunne nå at blive røget til julefrokosten blev desværre ikke belønnet. Men vi fik konstateret, at december altså ikke kun er til at trille pebernødder og flette julehjerter!
 
 Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
 
17.12.2018
 
Sildeaften 2018 - sikker fangst i godt selskab!
 
En allertiders måde at få sat gang i julehyggen på - og en (gen)fortælling af de klassiske røverhistorier fra arkivet! Et lille dusin medlemmer havde lusket sig afsted årets sildeaften d. 5. december 2018.
 
sildeaften
Ingen grund til forvirring! Alt er næsten som det "plejer" at være til den traditionelle "sæsonafslutning" ... men der er faktisk plads til flere ROS'ere!
 
sildeaften
Bordets herligheder frembragte i år bl.a. porsesild, "sexede sild" og en "nyhed" med stegte sild i en "tomatsovs". De hjemmelavede kryddersnapse talte bl.a. snapse med porse, slåen, klitrosehyben, kandiseret æble m. egegrene eller grøn valnød. Ikke et øje var tørt!
 
sildeaften
En lille kontrast til de små skarpe: På vej mod desserten trak Svend et par fine flasker frem ... 
 
sildeaften
Risengrøden afrundede al fisken ... og selvfølgelig havde Charlotte kastet en smuttet mandel i desserten. Og den fik ham webredaktøren fat i!
 
sildeaften
Sjældent har en mandelgave frembragt så mange smil! John Edgar mener at have set hende ude ved Røjklit Havn tidligere på efteråret ...
 
 
 Foto © Finn B. Pedersen
 
ros logo
17.11.2018
 
Har du læst mailen til dig fra formanden? 2018-sæsonnen i ROS er slet ikke slut endnu, bare fordi åen er lukket!
 
Der er stadig en del store armbevægelser og røverhistorier tilbage inden vandet løber helt ud af denne sæson - så her genudsendes lige formandens budskab:
 
Til vore medlemmer.

Onsdag den 5. december kl. 19.00 afholder vi den årlige sildeaften, hvor julesilden, Ris a`l`amanden og ikke mindst bjesken skal smages til. Sidste frist for tilmelding er tirsdag den 27. november. Aftenen foregår i klublokalet Birkmosevej 17, Ringkøbing.

Vi har valgt at lave en kysttur mere i år. Turen er søndag den 9. december, vi kører hjemmefra kl. 7.00 til et sted hvor vinden passer denne dag. Tilmelding senest fredag den 7. december.

Tilmelding til de 2 arrangementer kan gøres ved at svare på mailen (Se i din mailboks - eller kontakt blot formanden på kajsi@dlgmail.dk)

Husk vores generalforsamling onsdag den 23. januar 2019 kl. 19.00 i klubhuset Birkmosevej 17, Ringkøbing

Fangstrapporter kan også sendes som svar på mailen (Se i din mailboks - eller kontakt blot formanden på kajsi@dlgmail.dk)

Tak for i år

Formand
Kaj Børge Simonsen
 
NB: Husk også, at "indendørssæsonen" i klublokalet er skudt i gang! Hver onsdag aften fra kl. 19:00 er der mulighed for at rode lidt med grejet - igen i år er det nok meget fluebinding, der er på programmet, men der er også plads til andre idéer! Aktuelt er det kystfluerne "Kobberbasse" og "Kutling", der kreeres i fællesskabet!
 
 
ros logo
06.11.2018
 
Jagten på kystens sølvblanke fisk - ROS' foreningstur "nr. 3" i 2018
 
John 2up har indsendt følgende beretning fra søndagens tur til Limfjorden:

"Vi var 6 ”mand” stærk på foreningstur til Jegindø. Vi startede først på nordsiden pga. for meget vind i morgentimerne.
 
Jens havde hurtig kontakt med en ørred, men den smuttede. KB havde rigtig gang i den og havde fat i 3 ørreder, 2 af dem på en gang, men ikke noget med størrelse på.

Efter middagspausen, kørte vi om på tappen, da vinden havde lagt sig en smule.
 
Igen var formanden i hopla, havde kontakt til 4 fisk - igen 2 på en gang, men heller ikke noget med størrelse på.

Vi andre måtte bare nøjes med at se på".
 
limfjorden
Nordsiden af Jegindø.
 
limfjorden
På dybt vand!
 
limfjorden
Græskarsuppen lokker til pause.
 
limfjorden
Så er The A-team samlet for at samle energi til sidste tørn.
 
limfjorden
ROS igen på dybt vand ...
Fotos © 2up 
 
ros logo
24.10.2018
 
Foreningstur d. 04.11.2018
 
Lokkes du af tanken om sølvblanke fedtfinner! Så kunne du jo være frisk på vores “Kysttur 3” søndag d. 04.11.2018? Vi kører fra Ringkøbing tidlig morgen. Tilmelding senest 30.10. Prisen for turen er den sædvanlige, vi deler transportudgifterne.
 
Tilmelding til:
John Thorup - tlf. 21 47 80 52 - mail: tlmros@events.dk
Finn B. Pedersen - tlf. 24 94 28 87 - mail: pausefiskeren@webspeed.dk
 
 
Ros logo
 
12.09.2018
 
ROS forkæler gæsterne til årets Naturens Dag i VestRum! (09.09.2018)
 
ros
Igen i år var Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening i naturens tjeneste ved bredden af Hover Å ved Heebro. 
 
ros
Formanden havde sørget for at sætte en hel del af ådalens urter og blomster på vodka - og der var smagsprøver på kryddersnaps med bl.a. porse, hyldeblomst, slåen, tormentil, prikbladet perikon og pil.
 
ros
Ørredfiletterne gøres klar til kuglegrillen - hvor briketter og rygesmuld er varmet godt op.
 
ros
Der drøftes med højt humør smagsoplevelser efter indtagelse af kryddersnapsene - skal snapsen være skarp, mild eller sød - de vestjyske smagsløg er ikke altid enige!
 
ros
2up har endnu et hold frisk røgede ørredfiletter klar til at friste den lille lækkersult!
 
ros
Både de yngre og de ældre var ganske begejstrede for ørred-hapserne.
 
ros
Jamen dog! Er der ligefrem kø til ådalens delikatesser? 
 
 
logo
12.06.2018
 
Foreningstur nr. 2 ... 19.05.2018
 
Jegindø var igen målet for den traditionsrige forårstur med ROS - hvor hornfisken skulle efterstræbes om eftermiddagen og havørreden i skumringen. Så chancen for en fisk eller 2 til grillen/rygeovnen var da helt oplagt ... hvis ikke det uvant varme vejr fik denne drøm til at fordufte?
 
limfjorden1
9 ROS'ere gjorde sig klar til kamp på dagens første kystplads - 7 fluekastere og 2 spinnefiskere. Bare afsted og kroge de langnæbbede ... troede vi!
 
limfjorden2
Lang næse - ingen langnæbbede hornfisk på første stop! Den manglende succes glemmes dog hurtigt - Charlotte har tryllet og overrasker os med Erdbeer-Sahne-Kuchen! Gode fiskekammerater gør livet sødere!
 
limfjorden3
Næste destination - Jegindø Tap. Men første halvleg her på pladsen udløste heller ikke de store armbevægelser. 2up trøster os heldigvis med en hyggelig omgang grillpølser ...
  
limfjorden4 
Aftenen gik - også uden de store hurra-råb! Tilbage ved bilerne kunne Jens dog sprede lidt glæde og skæl - han havde været tilpas ihærdig med fluen og kroget et lille bundt Belone belone!
 
limfjorden5
John Edgar kroger kort før tid endeligt noget større ... desværre er det ham selv! Dr. John 2up afkroger ham dog hurtigt - og John Edgar kan genudsættes uden større mén ... (Heldigvis blev operationen ikke filmet ... det der med at trykke modhagen ud på den anden side for at klippe den ... puhaaa!). Foto venligst udlånt af John Edgar selv - tilpas cool fotograf ...
 
 
ros-logo
11.05.2018
 
Fælles jagt efter hornfisk og havørred - årets 2. foreningstur!
 
Vi kører fra Ringkøbing kl. 14.00. Afhængig af vejret finder vi et af de "sikre" pladser ved Limfjorden. Vi starter med lidt hornfisk-fiskeri og slutter dagen af med skumringsfiskeri efter havørred.
 
Turen er billig, vi deler transportudgifterne. Tilmelding senest 15.05. til:
 
John Thorup - tlf. 21 47 80 52 - mail: tlmros@events.dk

Finn B. Pedersen - tlf. 24 94 28 87 - mail: pausefiskeren@webspeed.dk
 
hornfisk
Et glad glimt fra sidste års tur efter hornfisk og havørred
 
 
ros-logo
12.03.2018
 
Årets første foreningstur til kysten - har du tilmeldt dig?
 
Skal du med på kystturen d. 18.03.2018???

Kontakt turmand Thorup om aktuel melding vedr. destinationen bliver Vejle, Kolding, Limfjorden eller et andet sted, hvor vinden og vejret passer os.
 
Vi kører fra Ringkøbing kl. 8.30.
 
Tilmelding senest 14.03.2018 til John Thorup - tlf. 21 47 80 52 - mail: tlmros@events.dk
 
Pris: Vi deler transportudgiften!
 
UPS! DESVÆRRE AFLYST!
 
logo
31.01.2018
 
Glimt fra årets generalforsamling!
 
Den ordinære generalforsamling blev afholdt i vanlig god ro og orden - igen sirligt rettet ind på sporet af John Edgar som ordstyrer. Formandens beretning får du i udvalgte glimt herunder - regnskabet blev godkendt og bestyrelsen kan du (gen)finde lige her - link til "Bestyrelsen" - der var nemlig genvalg til både Kaj Børge, Finn og Thorup (og suppleant Fredskild), som var på valg.
 
Formandens beretning i glimt:
 
"Sæsonen 2017 har været en god sæson både for foreningen og for mit eget fiskeri, der igen i år har budt på store oplevelser og store fisk, men nu er det jo ikke mine personlige oplevelser, det drejer sig om, men årets gang i vores lille forening ROS.
 
Fiskevandet.
Det er lykkedes os at få fisketilladelserne på plads på det meste af det ny regulerede stykke ude ved hovedvejen, og på et stykke ude vest for Voldbjerg Dambrug. Alle stykker er afmærket med skilte, der med pile viser hvor vi må fiske. Det er vigtigt at vi overholder grænserne og kun går hen over de stykker, uden at fiske, som vi ikke har fiskeretten på. Vi har fiskeretten på det meste fra jernbanebroen og ned til dambruget. Opstrøms Heebro er alt som det plejer at være der er ingen ændringer.
 
Gæstekort
Vi indførte for et par sæsoner siden gratis gæstekort som et forsøg, og jeg kan fortælle jer at ordningen fortsætter, der har ikke været nogle der har misbrugt ordningen, så ingen grund til ændringer. Jeg har selv 10 til 15 tørfluefiskere på besøg hvert år, men da det er gennem fluefiskerforeningen FFFD betaler de alle 150 kr. for at være her i en weekend. Alle der har været med herude er vildt begejstret og vores lille å er meget berømt blandt tørfluefiskere. I år da weekenden blev åbnet for tilmeldinger tog det 20 minutter så var alle pladser besat, og folk begyndte at ringe til mig for at komme på venteliste. Tørfluetræffet er først den sidste weekend i august, så folk planlægger langt frem i tiden for at komme her over, til det mange kalder Hoover Å.
 
Naturens dag.
Vi deltog også sidste år i Naturens Dag og har også sagt ja til at deltage i år. Det er en fin dag, hvor vi har mulighed for at vise, hvad vi bruger ådalen til. Selvfølgelig er det afhængig af vejret, hvor mange der kommer, men det ser ud til at flere og flere finder ud til pladsen ved Ølstoft Lejren og bålhytten ved Heebro. I år er det den 9/9 det afholdes, så tag bare venner og bekendte med ud i naturen, der sker mange ting både for børn og voksne.
 
Hjemmeside
Vores hjemmeside udvikler sig stille og roligt. Vores weebmaster arbejder på at få alt vores fiskevand lagt ind på kort på vores hjemmeside, og med koordinater på de p-pladser vi må benytte. Selv om der ingen kort findes over det ny regulerede stykke ved hovedvejen skulle det nok, sammen med skiltene, være til at se hvor vi må fiske. I kan være med til at gøre hjemmesiden mere interessant ved at sende små historier, gerne med billeder, fra jeres oplevelser ved åen, til Finn der så kan bruge til hjemmesiden.
 
DSF.
DSF har jo også fået ny hjemmeside, en ny og mere moderne hjemmeside, der er noget nemmere at finde rundt i, og det er jo her i skal udskrive jeres medlemskort. Hvis der er nogle der får problemer med at udskrive medlemskortet, så ring, gerne til mig eller end anden fra bestyrelsen, så skal vi forsøge at hjælpe jer. For os som forening er det en stor forbedring, medlemshåndteringen er meget mere overskuelig, og når vi får det på plads er nytegning af medlemmer også nemmere. Så alt i alt syntes vi den nye hjemmeside er en godt tiltag.
 
Til slut vil jeg sige tak for samarbejdet til den øvrige bestyrelse og suppleanter og til de, der har hjulpet os i året, der er gået. Tak skal i have.
 
KNÆK og BRÆK i den nye sæson".
 
 
Som den sidste officielle handling på generalforsamlingen blev vandrepokalen for Årets Fisk 2017 uddelt! For 4. gang i streg skulle pokalen en tur til Esbjerg! Sidste sæson var det Vilhelm Bülows stolte havørred på 64 cm og 3 kilo rent, der sikrede sig førstepladsen og titlen som Årets Fisk!
 
årets fisk 2017
Formanden (t.v.) rusker Vilhelm tillykke efter overdragelsen af vandrepokalen!
 
 Foto © Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
04.01.2018
 
Generalforsamling 2018
 
Formanden har rundsendt indkaldelsen til årets generalforsamling pr. mail - men for en god ordens skyld:

ROS-generalforsamling 2018 afholdes onsdag den 24. januar kl. 19.00 i klublokalet på Birkmosevej 17 i Ringkøbing.
 
 
 
Aktivitetsoversigt 2018
 
Så er hjemmesidens aktivitetsliste opdateret - klik frem til den her: Aktiviteter
 
 
Klubaften
 
Første klubaften i 2018 er onsdag d. 31. januar kl. 19:00 i klublokalet, Birkmosevej 17. Der bindes, snittes og hygges!
 
 
 
ros logo
11.11.2017
 
Årets 3. foreningstur til kysten - Jegindø
 
9 ROS'ere havde sat havørreden stævne søndag d. 5.11.2017. Turen gik til klassiske Jegindø - hvor både nordkysten og Tappen blev skueplads for foreningshyggen og jagten på Limfjordens sølvtøj - med både flue og spin.
 
kyst1
Formanden, 2up og webredaktøren startede på nordkysten af Jegindø - hvor der var nap til alle - men med Kaj Børge som den mest effektive bl.a. med en ca. 50 cm og en 40 cm havørred til afkrogning. Begge fisk genudsat.
 
kyst2 
På Tappen var der også en del action til de 6 andre fiskere med hug og undermålere - og fisk, der hoppede af - mens Peter fik fightet denne velnærede fedtfinne på 43 cm hjem til køkkenet!
 
kyst 3
Nordkyst-holdet kørte til middag til Tappen - hvor Kaj Børge og 2up lokkede de andre ROS'ere ind fra vadefiskeriet med duften af Ungarsk Gullash-suppe.
 
kyst4
 Samling på ROS-profilerne ved gryderne - der tankes varme og positive tanker til eftermiddagens fiskeri. Tak for mad til køkken-cheferne!
 
kyst 5
2. halvleg - alle fiskede videre på Tappen. Stadig med kontakt til fisk - undermålere til afkrogning og større fisk, der ikke ville med ind! Man kunne bl.a. se Charlotte danse en eksotisk dans - udløst af en "meget stor" ørred, der slap krogholdet efter kort fight!
 
kyst 6
Herlige naturoplevelser ved Limfjorden: En stor flok bramgæs overflyver os i ganske lav højde. 
 
kyst7
 Når enden er god? ROS'erne trækker sig tilbage fra Tappen uden de store armbevægelser - men lover at komme igen!
 
 
 Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ros-logo
 
11.10.2017
 
Endnu en fangstrapport fra Hr. Bülow - Havørred igen-igen!
 
Tillykke igen! Webredaktøren har modtaget følgende korte og dryppende beretning:
 
"Hej igen.

I voldsomt regnvejr havde jeg og min fiskemakker taget turen til Hover å. Vi fangede et par små ørreder om formiddagen på strækningen ovenfor spejderhytten og efter at have spist frokost flyttede vi til stykket nedenfor dambruget. Det skulle vise sig at være en god ide. Min makker fangede en havørred på 48 cm. og jeg fangede en på 58 cm. 1,9 kg. En god, men våd tur.
 
Mvh. Vilhelm Bülow".
 
havørred
 
Foto © Vilhelm Bülow 
 
 
ros-logo
21.09.2017
 
Endnu en flot efterårs-havørred fra Hover Å!
 
Vilhelm har gang i den ved Hover Å! Læs hans fangstrapport og hilsen lige her:
 
"Atter en god dag ved åen.

Var ved Hover å d.16/9 i det skønneste sommervejr. Sammen med 2 andre medlemmer var jeg rundt og afprøve fiskevand. Vi fiskede også på stykket nedenfor dambruget, som var fint mærket af.
 
Heldet var med mig igen. En dejlig havørred 62 cm. 2,55 kg. Derudover en del små bækørreder som alle blev genudsat.

Hilsen Vilhelm Bülow".
 
Storskællet tak for hilsen og ikke mindst foto! 
 
havørred
 
Foto © Vilhelm Bülow
 
 
ros-logo
13.09.2017
 
Endeligt! Fiskeriet åbnet på det genslyngede stykke af Hover Å!
 
Besked fra formanden:
 
Til vore medlemmer!

Så har vi endelig fået fiskeretten på plads på et stykke af det nyslyngede vandløb i Zone 1

Fra jernbanebroen og ned til hovedvejen må vi fiske på nordsiden, det vil sige siden op mod Hee.

Fra hovedvejen og ned til dambruget må vi fiske på sydsiden, det vil sige siden ind mod Ringkøbing.

Ude vest for Voldbjerg Mølle må vi fiske de første ca. 200 meter på sydsiden.

Der er opsat skilte der viser hvor vi må gå.

Vi håber der vil komme mere fiskevand i Zone 1, som vi kan tilbyde fra sœsonstart til nœste år.
 
 
ros-logo
12.09.2017
 
Glimt fra Naturens Dag 2017 ved Hover Å m.m.
 
Overraskende fint vejr ved årets udgave af Naturens Dag ved Hover Å, i Fiske- og Familieparken og Ølstoft Naturcenter. Dette til trods blev aktiviteterne ikke overrendte i løbet af dagen!
 
nd1
ROS' eget "instruktørhold" varmer fiskestængerne op til gæsterne ved fiskesøen. Mon der var regnbueørreder nok til dagens gæster? Vi havde grejet og ormene med!
 
nd2
 Nede ved bålhytten præsenterede formanden ådalens krydderurter og gevækster ... bl.a. slåen, egeknopper, tormentil, hyld og porse ... som forfriskende kryddersnapse . En herlig måde at opleve vores dejlige ådal på hele året!
 
nd3
 Ved fiskesøen viser webredaktøren, at det vist ikke er helt forkert, at "De store fisk ta'r en lur, når Pausefiskeren er på tur!".
 
nd4
 Også Hans Peter viser sine "storfanger"-evner!
 
nd8
2up i røg og damp ved bålhytten! Han får afsat en hel del smagsprøver på frisk varmrøget ørred. 
 
nd5
 Halløj! Tilbage ved søen har Hans Peter kroget en godt fightende regnbueørred
 
nd6
 Bredstående stilling under afkrogning er nødvendig ... når fisken er så tung som denne! Desværre var det dagens eneste fedtfinne. Vores guide-evner rakte ikke til, at gæsterne fik frisk fisk med hjem! Men vi gjorde det bedste, vi kunne!
 
 
Fotos © Hans Peter Hansen, Per Fredskild og Finn B. Pedersen
 
 
ros-logo
12.09.2017
 
Opgangsfisk i Hover Å?
 
Webredaktøren takker foreningsmedlemmet Vilhelm Bülow for følgende inspirerende melding:
 
"Så er der nyt fra Hover å! Var en tur ved åen d. 6/9 i et forrygende vejr, men nu var turen aftalt med mine 2 fiskekammerater. Vi havde ikke store forventninger, men efter 10 minutters fiskeri var der noget som småt pillede ved ormen. Jeg forventede, det var en lille bækørred, men pludselig fløj proppen op ad åen og der var fast fisk. Resultatet ses her. 64 cm og 3 kg".
 
havørred
Vilhelms flotte havørred på 64 cm! Tillykke med den flotte fangst!
 
 Foto © Vilhelm Bülow
 
 
ros-logo
05.09.2017
 
Naturens Dag 2017 - Mød ROS ved Ølstoft Naturcenter søndag d. 10.09.2017
 
Den landsdækkende og årligt tilbagevendende begivenhed Naturens Dag foregår for sportsfiskerforeningens vedkommende på søndag kl. 10-00 – 16.00 ved Ølstoft Naturcenter, Heebro 3c, Hee, 6950 Ringkøbing.
 
Naturens dag
 
Kom og deltag i følgende aktiviteter - for hele familien!
 
Kanosejlads på Hover Å • Snobrødsbagning • Trækfærge over dammen • Tur på hesteryg • Smag på røget fisk • Lær de lokale snapseurter fra ådalen at kende • Bueskydning • Vandretur langs den nyanlagte Hover Å Naturpak Vest • Bind en flue • Ørredfiskeri i søen Familepark West, Hovervej 56, Hee, 6950 Ringkøbing. Fri adgang: Trampoliner, hoppepude, vandcykler, kanoer, robåde, minigolf, svævebane, beachvolley.
 
Der er mulighed for at købe mad og drikkevarer både ved naturcenteret og i Familieparken.
 
logo
20.06.2017
 
Video fra den officielle åbning af Hover Å's genslyngning
 
Dagbladet har udarbejdet dette lille indslag fra fredagens fejring:
ros logo
20.06.2017
 
Officiel åbning af genslyngningen af Hover Å
 
Fredag d. 16.06.2017 havde Ringkøbing-Skjern Kommune inviteret alle interesserede til en festlig fejring af naturgenopretningen af Hover Å mellem Hee og Ringkøbing, nærmere betegnet i ådalen fra Øltoft ved Hee til Voldbjerg Mølle.
 
åbning1
 Det er nok ikke lige ROS-arbejdsholdets 2 uundværlige profiler, der flages for - men Klokker & John Edgar har da også del i æren!
 
åbning2
 Efter at Ole Kamp (manden i hjørnet), formand for kommunens Teknik og Miljøudvalg, havde åbnet festivitassen med at synge Bruce Springsteens "The River" og blandt andet takket lodsejerne, de kommunale medarbejdere i projektet, entrepenørerne, Dansk Center for Vildlaks og de frivillige kræfter ... overtog Bent Lauge Madsen fra Miljøstyrelsen ordet. Han viser her det, han kalder det hemmelige våben i forhold til at nå resultater i naturgenopretning. Gummistøvler! Symbolet på, at man kun får et projekt gennemført ved hjælp af at være til stede i området blandt lodsejere og interessenter. Og dermed være i dialog om det, der betyder noget for menneskene - og naturen!
 
åbning3
Bent fremviste også en "præmie" som tegn på tidernes ændrede fokus. Hans oldefar havde fået denne fornemme kande af beboere ved Skjern Å - fordi han rettede en del af åen ud! I dag kan Bent prale af mange hædersbevisninger for at genslynge åer og vandløb! 
 
åbning4
Herefter præsenterede Per Søby, ingeniør ved Ringkøbing-Skjern Kommune, de udfordringer, tidligere tiders brug af vandløb og ådale, bragte med sig - og hvad vi får ud af at genslynge åerne og fjerne opstemninger.
 
åbning5
Biolog og konsulenet ved Dansk Center for Vildlaks, Kim Iversen, el-fisker på de nye gydestryg for at vise, at der allerede er ved at etablere sig liv under overfladen.
 
åbning6
Kim fanger både lakseyngel og stalling! 
 
åbning7
Fisk var der faktisk en del af! Som skrevet lakseyngel og stalling - og derudover var der også ål, trepigget hundestejle og denne fisk - en grundling.  
 
åbning8
Så blev der tid til at give de nye stryg flere beboere: Der skulle udsættes ørredyngel. Kim fordeler de små fisk i spande til selskabets mindste. 
 
åbning9
Udsætningen spredte sig over flere af områdets stryg.
 
åbning10
Uden mad og drikke ... solid forplejning efter endt "arbejde" med udsætningerne. 
 
åbning11
Og for de "sportsinteresserede": Anderæs! Klar til start! (Sportsredaktionen kan afsløre, at anden med nr. 3 var hurtigst!).
 
åbning12
 ROS-arbejdsholdets grønne fingre har effekt! Gen-plantningen af diverse gevækster høstet længere opstrøms ser ud til at blive en succes! Planterne var der stadig - også efter et par heftige regnvejrsdage ugen før!
 
 Fotos © 2up og Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
11.06.2017
 
Opdatering på Zone 1: Det "nye" åløb!
 
Formanden har sendt et par stemningsbilleder fra de små og store armbevægelser i forbindelse med klargøringen af åløbet mellem Ringkøbing og Hee:
 
"Så har arbejdsholdet igen været igang. Denne gang flyttede vi vandplanter fra det øverste af Hover Å og ned til det nyslyngede vandløb, så det tager sig pænt ud til indvielsen på næste fredag".
 
Der er nemlig officiel åbning af genslyngningen d. 16. juni 2017! Se kommunens pressemeddelse vedr. arrangementet herunder!
 
hover å
 
hover aa
 
hover aa
Fotos © Kaj Børge Simonsen
 
 
Pressemeddelsen fra Ringkøbing-Skjern Kommune:
 
Genslynget Hover Å indvies med løjer og ørred-yngel
 
Et af de hidtil største naturgenopretningsprojekter i kommunen er nået godt i mål og indvies fredag den 16. juni med plastik-ænder i kapsejlads, festtaler og udsætning af ørredyngel på ny-anlagte gydebanker i Hover Å.
 
hover aa
Foto © RKSK
 
Det er strækningen fra Øltoft ved Hee til Voldbjerg Mølle i vest, der er lagt tilbage og slynget omkring Gammel Mølle Åen, som ligger ude midt i ådalen.

Arbejdet begyndte i sensommeren 2016, og her i foråret 2017 har Ringkøbing-Skjern Kommunes gravefolk lagt sidste hånd på arbejdet.

Vandløbet er blevet forlænget med et par hundrede meter og i alt er cirka 2 kilometer af åen blevet restaureret og genslynget, ligesom der er etableret nye gydestryg.

Formål med projektet er blandt andet at forbedre vandrefiskenes op- og nedgangsforhold fra åen og ud til Ringkøbing Fjord. Ved at forbedre de fysiske forhold, er der skabt mere varierede vandløbsforhold for fiskene og smådyrene i åen. Åen løber nu igen gennem engarealer i sine oprindelige slyng og har fået sin oprindelige hydraulik tilbage.

Desuden er der udlagt en lang række store kampesten som fiskeskjul, for at gøre åen ekstra indbydende for blandt andet laks og ørreder.

Projektet er blevet til i et godt samarbejde med de involverede lodsejere, Voldbjerg Mølle Fiskeri, entreprenørfirmaerne JPK ApS og Hee Entreprise A/S, Danmarks Center for Vildlaks og Ringkøbing-Skjern Kommune.

Lodsejerne i området har kunnet se en fordel i at få genskabt nogle herlighedsværdier i de områder, hvor de har svært ved at dyrke jorden.

Projektet har kostet ca. 2,4 millioner kr., som dækker udgifterne til anlægsarbejder i projektområdet og til erstatninger til Voldbjerg Mølle Fiskeri. De samlede projektudgifter er afholdt af Ringkøbing-Skjern Kommune.

Officiel indvielse af Hover å-projektet fredag den 16. juni 2017:

Alle interesserede er velkomne til at deltage i indvielsen.

Kl. 13.30: Velkomst og officiel indvielse med taler af bl.a. udvalgsformand Ole Kamp, Ringkøbing-Skjern Kommune.

Kl. ca. 14.00: Danmarks Center for Vildlaks udsætter ørred-o g lakseyngel på de ny-anlagte gydebanker i Hover å. Evt. demonstration af el-fiskeri på gydebankerne.

Kl. ca. 14.15: En lille forfriskning og en bid brød.

Kl. ca. 15.00: Kort besigtigelse og information om projektet. Herefter kapsejlads med plastikænder i Hover å. Præmier til nr. 1, 2 og 3.

NB. Husk det er et naturprojekt - så medbring praktisk tøj og gummistøvler.
 
 
logo
 
05.06.2017
 
Webredaktøren har modtaget:
 
Når det nu ikke rigtigt er blevet til noget med fangstrapporter fra vores medlemmers fiskeri i vores å i dette forår - så kan webredaktøren da blive ganske opstemt over denne lille velskrevne beretning - også selv om fisken ikke ville fotograferes! Tak til Thomas for tekst og billeder!
 
"Den 1/6 2017 - Hover å vest for Hover by

Har lige set en odder, troede det var en fisk. Åen er stille, vinden er frisk og svalerne jagter mad i overfladen, men jeg lister stille opstrøms. Åen drejer landskabet, nærmest tvinger jorden til svingom til takt af vandets summen. Dens tempo er moderat, men med acceleration i svingene og lange stille lige stræk. Åen tester en tålmodighed, den giver ikke bare - man skal vente, lytte og kigge. Det stille plask, kan kende lyden og høre det på lang afstand, kommer det mon igen?

å1

Ja, der var det igen - kaster fluen opstrøms, den driver ned over fisken og 2 sekunder efter kommer hugget. Ikke noget stort hug, men det er jo tanken der tæller, som mange siger. (Især som tørfluefisker, en sommerdag i juni) En lille prikket bækørred starter kampen, og i mit stille sind er jeg tilfreds, og glæder mig til at klappe den blidt på hovedet før den nænsomt genudsættes. Vandranuklerne svejer, solen står højt, tidsler og brandenælder kæmper om pladsen, I ved lige der under knæene :) Min lille ørred går dybt, da jeg bukker med ned for at..... slår den et slag og afkroger sig selv fra min lille brune tørflue. Da er det de vise ord fra Isac Walton "No man can lose what he never had" popper op i mit hoved - tak for kampen, vi ses senere.

å2
 
å3
 
Jeg pakker sammen og lister tilbage mod den gamle eg, der hvor spang'et kræver man går, ikke i midten, men ude på den ene eller anden side. Der hvor man træder ind i fiskenes verden, der hvor åen svinger som 20 studenter efter eksamen, der hvor man kan være i fred, ved vores lille å et lille fristed for en tørfluefisker med en fridag og lidt for god tid til tankespin :)

å4

Knæk og Bræk fra Thomas!

Tekst og fotos © Thomas Vanting
 
 
logo
20.05.2017
 
2. foreningstur denne sæson - Jegindø ved Limfjorden
 
Seniorerne turde ikke lade juniorafdelingen tage alene afsted denne gang - efter sidste turs lemfældige omgang med fangst-fakta! 
 
Dagens mål var et klassisk spot for ROS'ernes bestræbelser på fornøjelig fangst og hyggelig samvær - Jegindø.
 
j1
Foråret var over os! Klassisk dansk - med rigelig blæsevejr. Men det skræmte hverken flue- eller spinneholdet.
 
j2
Fra kanten af Jegindø kaster spinneholdet over mod Thyholm ... og der er vist næbdyr i farvandet!
 
j3
Webredaktøren har hug i første kast ind under broen ... men den hopper af silkekrogen 2 meter fra strandkanten. Skulle det være så nemt at komme i kontakt med dem? Men så gik der alligevel en 20-25 kast før den næste huggede - den kom dog hele vejen ind! 
 
j4
Peter fik også hurtigt hug - mange hug! Men selv om vi periodisk havde bid i hvert kast - så var det kun få fisk, der kom med ind. Uanset rigget: Peter fiskede med krog på blinket - webredaktøren med silkekrog.
 
j5
Men de herlige balletdansere gav god underholdning - og også Charlotte fik part i festen - selv om hun nåede at bande en del inden! ;-)
 
j7
Fluefiskerne havde taget vandringen over broen til Thyholm - og havde med vinden i ryggen også fået deres part af grøn skæl på grejet! (John Edgar var godt tilfreds med, at webredaktøren vægelsindet havde både flue- og spinnegrej med - når nu hans eget fluehjul stadig lå sikkert i Ringkøbing).
 
j8
Så er der halvleg - vi finder solbeskinnet læ i marehalmen.
 
j9
2up jonglerer med grillpølserne - der skal jo tankes kulhydrater til 2. halvleg og jagten på havørrederne!
 
j10
Charlotte når vist også til bunds i hendes madpakke (Den var ellers rimelig stor!). 
 
j11
Så gøres der igen klar til kamp! Nu går vandringen ud på Tappen, et ganske sikkert spot til Limfjordens fedtfinner ...
 
j12
Læsiden af Tappen ... og leopardbund. Smukt ... og havørredfrit? Der meldes et par hornfiskekontakter ... 
 
j13
De 6 fra ROS tripper frem og tilbage på Tappen ... næsten helt ud til sejlrenden!
 
j14
2. halvlegs mest imponerende fangst - Peter indfanger den fantastiske solnedgang. Den runder på flotteste vis en dejlig forårsdag af ... (Også selv om det officielt blev uafgjort med 10-10 mellem juniorer og seniorer ...).
 
 
Fotos © Peter Ern, Charlotte Schaper & Finn B. Pedersen
 
 
logo
20.03.2017
 
Sæsonens første foreningstur - Kolding Fjord: Fedtfinner til alle!
 
Ungdommens kådhed og vovemod lod foreningens "gamle" tilbage i Ringkøbing med tømmermænd, vejrudsigts-forskrækkelse og andre lunkne undskyldninger!
 
Den selvudnævnte "ROS Juniorafdeling" (Alle 3 deltagere under 50 år!) drog tidlig søndag morgen d. 19. marts afsted mod sydøst - og endte efter tilpas rådgivning af den pauserende turmand 2up på den sydlige kyst af Kolding Fjord. Men kunne de overhovedet finde havørrederne der - uden hjælp fra de utallige års erfaring, som den "gamle" garde plejer at sætte retning med?
 
1
Klargøring i tørvejr og næsten ingen vind. Havde DMI igen drukket af natpotten?
 
2
Charlotte var klar med spinnegrejet, Jens havde sin fluestang med - og den vægelsindede web-redaktør havde igen begge våben med! Han startede med fluen - vejrudsigten truede jo stadig med masser af vind, som nok ville udfordre hans evner senere!
 
3
Regnen kom snigende - men på strækningen var der fine pladser, hvor skovbevoksede skrænter skabte læ for den tiltagende vind.
 
4
Ørred-fight! Charlotte kaster efter en tiltrængt finger-varmende pause et nymonteret blink langs rørskoven - og kroger dagens første (og største) havørred.
 
5
Charlotte var så ivrig efter at lade den sølvskinnende ørred svømme fri igen, at hun glemte at måle den. Men 40 cm + er den sikkert. Og om en måned er den også godt tyk igen!
 
6
Herlige rammer til den tiltrængte madpakke-udpakning: Kunne vi koordinere pausen under de fine forhold i bådelaugets hule, så regnen var overstået efter en rugbrødsklemme eller 2? 
 
7
Jens holdt efter pausen fokus - og fast i den samme rejeflue som om formiddagen. Og på næsten samme spot som Charlotte krogede sin havørred, blev også han belønnet for sin flid! Kort efter, men længere mod vest, kroger også web-redaktøren en fedtfinne, som kun er marginalt større end de bækørred-undermålere, han sidst landede i Hover Å!
 
11
Regn og rusk ... men ikke lige her rundt om hjørnet! Glimrende spottet, 2up!
 
8
De unge og naive blev lokket til et hotspot af nogle "næsten" lokale - "Kast med noget kobberfarvet fra denne plads over mod bådhuset ovre på nordkysten, så fanger i mange fisk! Jeg fangede 9!". Webredaktøren opgav efter 47 kast - og kylede den lille kystwobler nærmest i modsat retning på langs af rørskoven - og bam! En velkonditioneret junior-fedtfinne på ca. 35 cm!
 
10
Selfie - uden selfie-stang - men med store armbevægelser og smil efter en god dag ved fiskevandet i hyggeligt selskab! "Juniorafdelingen" er frisk på mere!
 
PS: Mon ikke det er ny forenings-rekord med 1,33 fisk pr. mand (M/K) på en foreningstur? Det tror vi!
 
PS-opfølgning: "Juniorafdelingen" er efterfølgende selvfølgelig med rette blevet sat på plads af ROS-seniorerne. 2up har været i de uendelige arkiver og kan berette: "Den 1/11 2009 fangede 6 mand i Vejle 20 fisk og den 1/11 2015 i Mariager fangede 6 mand 9 fisk". Ungdommen skal ikke bare sådan føre sig frem! ;-) 
 
 
 Fotos © Charlotte Schaper & Finn B. Pedersen
 
 
 
ros logo
28.01.2017
 
Glimt fra årets generalforsamling - med en lille overraskelse til formanden!
 
ROS-generalforsamlingen 2017 fik sin opstart forsinket en hel del - men det var der en tilpas højtidelig grund til! Foreningens formand havde 25 års jubilæum som netop formand! 
 
I den anledning havde resten af bestyrelsen nemlig indstillet Kaj Børge Simonsen til at modtage Danmarks Sportsfiskerforbunds højeste udmærkelse - Guldnålen! Og indstillingen var selvfølgelig blevet imødekommet. 
 
Under billederne fra overrækkelsen kan du læse bestyrelsens indstilling til Danmarks Sportsfiskerforbund.
 
ros gf17
John Sørensen overrasker formanden - og begynder at oplæse bestyrelsens begrundelse for indstillingen til Guldnålen - med en kæmpestor tak for indsatsen gennem de 25 år. 
 
ros gf17
Repræsentanten fra Danmarks Sportsfiskerforbunds bestyrelse overrækker forbundets højeste udmærkelse, Guldnålen, til formanden.
 
Indstillingen fra bestyrelsen:
 
"Til Danmarks Sportsfiskerforbund!
 
Kaj Børge Simonsen, formand for Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening gennem 25 år, indstilles hermed til Danmarks Sportsfiskerforbunds Guldnål med følgende begrundelse:
 
Kaj har gennem det sidste kvarte århundered været - og er stadig - primus motor for aktiviteterne, sammenholdet og kulturen i ROS. Han går gerne forrest i arbejdet for foreningen og sportsfiskeriet, men evner også med sit rolige og diplomatiske væsen at involvere andre.Dialogen med bestyrelsen, medlemmer, lodsejere, kommunen og andre samarbejdspartnere er altid anerkendende og konstruktiv.
 
Kajs finger- og fodaftryk ses ikke mindst på vores dejlige fiskevand, den lille vestjyske perle Hover Å. Hans årelange engagement med alt fra el-fiskeri, bestandsanalyser, opfiskning af avlsfisk, udlægning af gydegrus, opfiskning af undslupne regnbueørreder - og ikke mindst som drivkraften bag en succesfuld udsætning af stallinger - har været afgørende for at idyllen og spændingen stadig kan kroges i vores lokale å. Og ja, også i mange andre bække og mindre åer i det vestjyske!
 
Hans meritter strækker sig dog ikke kun over et kvart århundered som engageret formand med fokus på medlemsaktiviteter og vandpleje. Kaj har gennem alle årene været garant for at de gode oplevelser med sportsfiskeriet og naturen blev og bliver sat på dagsordenen i lokalsamfundet med ihærdighed og formidling af viden. Fra undervisning i Ungdomsskolen for de yngre - til kurser for "bedstemødre" på AOF. Fra involvering i endags-arrangementer som "Naturens Dag" - til lokale projekter som "Projekt Spangen", der skal give kommunens borgere mulighed for flere grønne oplevelser.
 
Ligeledes er Kaj en aktiv og loyal kobling til arbejdet i Danmarks Sportsfiskerforbund - hvor Kaj sikrer den lokale forankring af de landspolitiske drøftelser og tiltag.
 
Og så finder han stadig også gerne både tiden og grejet, når en bedstefar kontakter ham for assistance til at lære barnebarnet at fiske aborrer på havnen i Ringkøbing!
 
Kaj! Vi sætter stor pris på din indsats!
 
Vi håber, at Danmarks Sportsfiskerforbund vil hjælpe os med at hylde vores lokale ildsjæl for hans årelange og vedholdende arbejde for vores forening, naturen - og sportsfiskeriet generelt!
 
Kaj Børge Simonsen blev valgt til formand d. 24. november 1991. Bestyrelsen vil gerne overrække Guldnålen på foreningens generalforsamling d. 25. januar 2017.
 
På vegne af bestyrelsen i Ringkøbing og Omegns Sportsfiskerforening".
 
Da formanden havde genfundet mælet kunne den ordinære del af generalforsamlingen begynde! Alt i alt en stille og rolig begivenhed - med godkendelse af formandens beretning (Læs den herunder), godkendelse af regnskabet (Der holdt budgettet) og genvalg over hele linjen ved bestyrelses-, suppleant- og revisorvalgene. Tak til John Edgar for endnu en omgang målrette styring af generalforsamlingen som ordstyrer.
 
Formandens beretning:
 
"Fiskesæsonen 2016 i Hover Å har for mit eget vedkommende været en sæson på det jævne og det skyldes sikkert, at jeg ikke har været så ofte afsted, som jeg plejer at være.
 
Turen til Nord Sverige gav mig så mange oplevelser med fluestangen, at jeg faktisk var fiskemæt lang tid efter, jeg var kommet hjem, noget jeg ikke troede var muligt og jeg glæder mig til at vise jer nogle billeder fra turen og fortælle om nogle af de mange oplevelser, jeg fik på turen.
 
Andre har helt sikkert haft en rigtig god sæson i Hover Å, og sådan vil det vel altid være, vi oplever altid noget forskelligt, når vi bevæger os ud i naturen, og det er vel derfor, vi bliver ved med at komme derud.
 
Arbejdet i bestyrelsen går rigtig godt, vi har fordelt opgaverne mellem os, så alle har et ansvarsområde. Selvfølgelig hjælper vi hinanden, når det er påkrævet, men bare det der er en tovholder til de forskellige opgaver, gør at arbejdet i bestyrelsen går godt.
 
Projekt Spangen: Jeg tror det har lange udsigter til der sker noget i den sag. Prisen på hele projektet er ca. 2 mill kr. og vi fik kun ca. ½ mill. Kr. fra møllepengene, man er så i gang med at søge fonde, så ind til videre sker der ikke noget på den front.
 
Naturens Dag. Vi deltog også i 2016 i Naturens Dag ved Hover Å. Der var væsentlig flere deltagere denne gang end første gang. Vi var alle fra bestyrelsen ude at vise hvad der er af muligheder hvis man vil fiske. Vi havde stænger med, som man kunne låne, hvis man havde lyst til at fiske i Sommerlandets søer. Vi havde et par fluestænger med som man kunne prøve på en af de store græsplæner. Vi havde lidt bindegrej, så der var mulighed for at prøve at binde en flue - og vi havde fået fat i nogle regnbuer som blev røget i grill, så der var smagsprøver til alle der havde lyst, og det var der mange der havde, så det var en stor succes. Vi deltager også i Naturens Dag i år, jeg tror det bliver den 10. september.
 
Skarv. Forrige vinter havde vi tilladelse til at bortskyde 30 stk. skarv og der opfyldte vi kvoten helt, det var særligt omkring dambrugene, de blev skudt. Vi har også tilladelse til regulering af skarv frem til 1. april, så bliver det spændende at se, om vi også i år kan opfylde kvoten. Vi vil meget gerne, at ser i nogle skarv når i er ude ved åen, at i så sender en besked til en i bestyrelsen, vi vil jo gerne have et overblik over hvor mange skarv, der fisker i åen.
 
El-fiske. Den nye ”Plan for fiskepleje i Hover Å” som er lavet på baggrund af det el-fiske vi foretog i 2015, udkom her i sommeren 2016. Det ser nogen lunde godt ud, nogle steder er der meget yngel og andre steder er der knapt så meget, men generelt ser det godt ud. Der udsættes jo ikke fisk i Hover Å systemet mere, så jeg vil gerne opfordre jer til at passe på de store bækørreder, der findes i systemet. De har efter min mening alt for stor en værdi for bestanden til, at vi bare kan fiske løs på dem og tage dem med hjem til middagsbordet. Vi skal selvfølgelig have lov til at fiske, men jeg vil opfordre til at fiske med kroge uden modhager eller klemme modhagen ind, så er det nemt at sætte fisken ud igen, uden den har taget skade. Det ser ud til at åen har en god bestand af stalling. Stallingen er jo total fredet endnu men det ophæves muligvis i år, så den må fiskes efter den 15. maj. Jeg tror det nu ikke, men i vil høre om det hvis der sker en ændring, så den ikke længere er fredet. Stallingen er jo alle tørfluefiskeres drømmmefisk, at vi har en bestand i Hover Å er noget, der bliver lagt mærke til i fluefiskerkredse. Planen for fiskepleje i Hover Å er et rigtig godt stykke værktøj, med den i hånden og de anvisninger der i den, bruger jeg til lægge pres på folkene i kommunens vandløbsafdeling så vi får forbedret forholdene, de steder, hvor det kan betale sig. Det har betydet 9 nye gydebanker i Røjkum Bæk - og jeg er i gang med at presse dem til at lave endnu flere i Røjkum Bæk. Det tager lidt tid, men det skal nok lykkedes. Der findes en pulje af fisketegnsmidlerne, vi kan søge penge fra op til 30.000,00 kr. pr projekt det får man altså en stor dynge grus for.
 
I torsdag var en rigtig stor og god dag for åen. I har jo nok lagt mærke til det meget kraftige gravearbejde der er foregået ude ved Holstebrovej. Efter mange forhandlinger er det lykkedes at blive enig med dambruget og lodsejerne om, at flytte åen over i det gamle å-leje og samtidig lave nogle store sving og krøller på åen. Det har betydet at åløbet fra midt på Sommerlandet og ned forbi Voldbjerg Mølle er forlænget med adskillige 100 meter (fra 600 meter til 2100 meter) og i et forsøg på at begrænse oversvømmelserne nede ved Voldbjerg, er åen også gjort noget bredere. Det ser helt vildt godt ud. Vi blev i den forbindelse spurgt om vi ville hjælpe DCV med af el-fiske og flytte de fisk, der ville blive fanget i det gamle åløb, når de åbnede for det nye løb. Det var en opgave, som vi selvfølgelig var klar til. Jeg ringede til Jørgen Klokker og John Edgar - de sagde straks ja, så torsdag middag var vi klar til at hjælpe Søren Larsen fra DCV med at flytte fisk. Det var jo lidt spændende om der overhovedet var nogle fisk på stykket, og det var der. Vi flyttede 128 stallinger, 44 ørreder nogle få lakse smolt, lidt skaller og aborrer og en halv snes helt plus lidt andre småfisk. Det var en rigtig god eftermiddag og hen på foråret skal vi sikkert med ud og flytte lidt plante ned på det nye vand. Der går nok lidt tid inden vandet er fiskbart, det er heller ikke helt ufarligt at færdes derude. Terrænet er meget blødt og man kan nemt komme til at sidde fast. Vi har heller ikke helt styr på fiskerettighederne endnu, men det kommer og så skal i nok få besked, men foreløbig fisker vi kun fra Heebro og opstrøms.
 
Klubliv. Vi har jo nogle foreningsture mest til forskellige kyster, hvor vi har hørt der sker noget eller også til nogle af de steder, vi selv har fundet og hvor vi ved der er mulighed for fisk. Vi havde også en kuttertur, måske mest fordi det var et ønske på generalforsamlingen. Der var desværre ikke stor tilslutning til turen - 3 fra bestyrelsen og 1 medlem, heldigvis har Finn nogle venner der gerne vil fiske fladfisk fra kutter, så i alt blev vi 8. Det var en rigtig god tur - vi fangede tilsammen 96 fladfisk, men den manglende tilmelding fra vore medlemmer gør nok at vi ikke prøver igen. I kan selv gå ind på hjemmesiden og læse om de forskellige ture. Vi har jo også, her om vinteren, en ugentlig klubaften her i lokalet, hver onsdag kl. 19.00 mød op og vær med til et par hyggelige timer med snak, historier og lidt fluebinding eller andet grej fremstilling. Der vil være hjælp at få hvis man har behov for det.
 
Hjemmeside. Vores hjemmeside kører godt - Finn har styr på det, jeg håber i bruger siden, men vi kunne godt ønske os, at der ville komme lidt flere indlæg fra medlemmerne - det vil gøre siden mere levende og interessant. Så min opfordring er brug hjemmesiden.
 
Grusbanden. Det er meget oppe i tiden, at foreningerne har en grusbande - så det ville vi også have. Hvad skal banden så lave? Indtil nu har vi været involveret i et projekt i Ejstrup Bæk. En lodsejer havde henvendt sig til kommunen for at få lavet nogle gydebanker. Vi blev så spurgt, om vi ville søge penge i gruspuljen - det gjorde jeg - og vi fik bevilget 20.000 kr. til grus og store sten, kommunen sørgede så for udlægningen og det blev der 6 store gydebanker ud af. Vi har også været ude at løsne en stor gydebanke i Røjkum bæk, til det lånte vi et spule anlæg hos Skjern Å sammenslutningen. Med sådan et anlæg er det nemt at løsne en sammenkittet gydebanke. I kan se billeder fra begge projekter på vores hjemmeside.
 
Det var lidt om bestyrelsens arbejde - og hvad der sker med åen. Til slut vil jeg sige tak for samarbejdet til den øvrige bestyrelse og til de der har hjulpet os i året der er gået, tak skal i have.
 
Knæk og Bræk i den nye sæson".
 
Afsluttende var der overrækkelse af vandrepokalen for årets fisk i Hover Å. For 3. år i streg var det Dan Pallesen, der havde indberettet den! 2016-udgaven var en fin havørred på 57 cm/2 kg.
 
ros gf17
 
Efter generalforsamlingen viste formanden billeder og fortalte levende om hans spændende fisketur i vildmarken i Nordsverige. Inspirerende - ikke kun på grund af "røverhistorierne" om mange og store stallinger!
 
ros gf17
 
Fotos © 2up & Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
24.01.2017
 
Åbning af den genslyngede del af Zone 1
 
I uge 3 fik naturen i ådalen ved Holstebrovej en ny bane at spille på! Mange flotte sving er nu indtaget af Hover Å's vinterkolde strøm! Stykket, der før var en næsten lineal-lige kanal på ca. 500 meter, er nu et genslynget vandløb på over 2 kilometer!
 
Samtidigt el-fiskede man i det nu lukkede gamle løb efter fisk, der var blevet fanget af gravemaskinernes arbejde. Det blev ikke til de voldsomme fangster - men ikke mindst et større antal stallinger i varierende størrelser glædede el-fiske-holdet.
 
Vi annoncerer til alle medlemmer, når vi giver de nye områder fri til fiskeri - lige nu er der mange voldsomt mudrede områder og der arbejdes stadig med tung materiel for at sløjfe det gamle åløb.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Fotos © 2up
 
 
ros logo
 
13.01.2017 
 
BEMÆRK: Vedr. PREMIEREN PÅ ZONE 1 - 16.januar 2017
 
Formanden har udsendt meldingen pr. medlems-mail - men den kommer også lige her:
 
Til vore medlemmer.
Fiskeriet fra Heebro og vest på til Voldbjerg Mølle er lukket indtil det store arbejde med at føre åen over i det gamle åløb er afsluttet. Det betyder at det kun er stykket fra Heebro og op mod Bratbjerg, der åbner den 16. januar.

Første klubaften i 2017 er onsdag den 1. februar kl. 19.00, håber mange igen har lyst til at deltage i hyggesnak, fluebinding og grejfremstilling.
 
PS: Husk generalforsamling onsdag den 25. januar 2017 kl. 19.00


 
ros logo
03.01.2017
 
Til vore medlemmer! Indkaldelse til generalforsamling.
 
Generalforsamling afholdes den 25. januar kl. 19.00 i kantinen hos firmaet Gert S. Andersen, Birkmosevej 17, Ringkøbing.

Dagsorden i følge vedtœgterne - klik her for at læse dem!

Forslag der ønskes behandlet på generalforsamlingen, skal vœre skriftlig formuleret og fremsendes til formanden senest 7 dage før generalforsamlingen.

Efter generalforsamlingen bliver der budt på smørrebrød og drikke, og formanden vil vise billeder og fortœlle om sine oplevelser på en kano- og fisketur til Svensk Lapland.

 
ros-logo
22.12.2016
 
Nye kontingentsatser for 2017
 
Der er vedtaget en tilretning af kontingentsatserne - især med baggrund i Danmarks Sportsfiskerforbunds indførsel af et "Ungdomskontingent". 
 
Det indbetalte beløb deles mellem forbundet (DSF) og din lokale forening (ROS) som vist herunder.
 
Kontingent for 2017 ser således ud:
 
Junior
DSF: Kr. 0,-
ROS: Kr. 200,-
I alt: Kr. 200,-

Ungdom (18-25 år)
DSF: Kr. 260,-
ROS: Kr. 240,-
I alt: Kr. 500,-

Senior (fra 25 år)
DSF: Kr. 395,-
ROS: Kr. 405,-
I alt: Kr. 800,-

Familie
DSF: Kr. 495,-
ROS: Kr. 605,-
I alt: Kr. 1100,-
 
 
Læs evt. mere om kontingent under "Medlemskab"
 
 
ros-logo
11.12.2016
 
Sildeaften i ROS først i december!
 
Ja, det er vel egentlig en slags sæsonafslutning, denne omgang hygge med fisk i forskellige delikate variationer - og et "par" flasker med kærligt fremstillet kryddersnaps! Og sikken afrunding af årets  (og måske de sidste årtiers?) store og små armbevægelser i foreningen! Smagsløgene og humøret fik fuld valuta for investeringen!
 
Stor tak til dem, der havde været i køkkenet - og til dem, der turde tage de små glade flasker med!
 
sild1
Efterhånden som medlemmerne ankom voksede antallet af fine snapse. Og den marinerede sild havde (under løgene) klædt sig i porse!
 
sild2
"Sexede sild" - velsmagende marineret silde-variant med bacon, persille og æbler!
 
sild3
Stegt marineret makrel! Ypperligt!
 
sild4
Røget fjeldørred fra Grønland! Svend præsenterede en smagfuld souvenir!
 
sild8
Mange kloge ord blev udvekslet om produktion af kryddersnaps - 2up har her lige præsenteret sin snaps lavet på tørrede valnøddeskaller. Vi var vist også rundt om den klassiske grønne valnød, slåen, klitrosehyben, skovmærke, bævreasp, en hemmelig julesnaps, formandens "Hover Ådal-snaps" ... og et par stykker mere! Én ting kunne vi alle blive enige om: "Skål!".
 
sild5
Hans Peter sprang sidste år til sildeaften for første gang ud i risalamanden! Mon konen har tilgivet ham, at han ikke har villet spise hendes risalamand i 35 år? 
 
sild6
Charlotte overrækker glad præmien til Sørensen - han har nemlig kroget aftenens mandel!
 
 
Fotos © Finn B. Pedersen
 
ros-logo
11.12.2016
 
Forbedrede forhold i tilløbene til Hover Å - ROS giver en hånd med!
 
Hover Å og dens mindre tilløb har det generelt ganske fint - og der er i denne sæson meldinger om hyppigere fangster af både bækørred og stalling igen! Men der er stadigt muligt at hjælpe naturen til at kunne klare sig endnu bedre!
 
Ikke mindst har fedtfinnerne derude brug for gydegrus, der er klar til at skjule æg og yngelen i den første tid. Man kan give en hjælpende hånd med enten at spule de bestående gruspartier frie for sand og aflejringer - eller man kan simpelthen udlægge nyt grus.
 
Her følger 2 korte men håbefulde fotogallerier fra de gæve folk fra Vandplejen i Ringkøbing og Omegns Sportfiskerforening i "kamp" ved naturens frontlinje ved tilløbene:
 
November-aktionen - 2up har fanget "Grusbanden" i arbejde ved Ejstrup Bæk:
 
grus1
"Godt at vi har noget at læne os op af ...".
 
grus2
Men så må der svedes med gydegrus og større sten, der skal give strømlæ. 
 
Strømhvirvlerne indikerer varierede bundforhold til gavn for både ørreder - og det krible-kravl, de spiser!
 
grus3
Mere arbejde til Grusbanden! 
 
grus5
Det ser godt ud! 
 
grus6
Hvor der er vilje, er der vej! Klokker kommer helt op at ringe!
 
Fotos © 2up
 
December-aktionen - Formanden beretter:
 
spulebanden1
"Her er lidt billeder fra Kildsig Bæk, et af tilløbene til Hover Å".
 
spulebanden2
"Det er "Spulebanden" der er på arbejde med at forbedre gydebankerne til vinterens gydning".
 
spulebanden3
"Det er rigtig nemt og hold op, hvor blev det godt. Jeg glæder mig til at komme derud i februar måned og se hvor meget, det er blevet brugt". 
 
 
 Fotos © Kaj Børge Simonsen
 
 
ros-logo
13.11.2016
 
3. foreningstur til kysten: Husby Strand/Fyn
 
10 ROS-medlemmer trodsede vejrudsigten og drog til det vestfynske på en tilpas kølig og truende efterårs-søndag d. 6.11.
 
Turen balancerede i dagevis på kanten af aflysning ... men til sidst blev kursen altså lagt mod Fyn, der havde en væsentligt mere positiv prognose for søndagens nedbør og temperatur - og måske vi endda kunne hjælpe Moder Natur af med nogle af de tusinder af undslupne regnbueørreder, der aktuelt huserede i området?
 
husby1
Dagens arena for ROS-profilerne - Husby Strand - og selv om det lyder ganske hjemstavns-agtigt fra det vestjyske - så er det altså på den fynske vestkyst.  
 
husby2
... chance for dit livs havørred!!!!!
 
husby3
Klargøring ...
 
husby4
... og opklaring!
 
husby5
A-holdet drager efter en rimelig begivenhedsløs morgen og formiddag i vandkanten først til frokost-bordet ... lige i god tid til at blive indhentet af et par tunge regnbyger ...
 
husby6
Grejboksene var blevet rodet godt igennem ... men hverken dem, der brugte store rejeimitationer ...
 
husby7
... eller mellemstore blink ...
 
husby8
... havde det store held med sig! Web-redaktørens lille hvide reje havde mere fat i hans hætte på fiskejakken end den havde tænkt sig at sidde fast i en havørred-kæft!
 
husby9
ROS-junioren Magnus er en ganske sej gut! Selv med den mest irriterende vind skråt ind bagfra holder han flot gang i fluefiskeriet hele dagen! Men heller ikke han belønnes for indsatsen på denne køligt-klamme efterårsdag på Fyn ... i alt kan der fra de 10 brave fiskere vist blot noteres et par havørred-undermålere i hånden, en håndfuld hug fra småfisk, et tungt hug fra måske en vægtig regnbueørred og en akrobatisk springende havørred i god kondition, der ikke blev kroget ordentligt. 
 
Vi prøver da vist bare igen til næste år! 
 
Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ros-logo
25.10.2016 
 
Efteråret og vinteren er over os! Kom med ROS indenfor i varmen - og udenfor på havørredjagt!
 
Lige "et par hurtige" fra aktivitetskalenderen:
 
30.10.2016 - Sidste tilmelding til årets 3. kysttur - Vi kører fra Ringkøbing tidlig morgen d. 6. november. Prisen for turen er den sædvanlige, vi deler transportudgifterne. Yderligere oplysninger og tilmelding: 
John Thorup - tlf. 21 47 80 52 - mail: tlmros@events.dk
 
31.10.2016 - Sidste fiskedag i alle zoner v. Hover Å.
 
02.11.2016 - Første klubaften i denne vintersæson! Vi mødes i klublokalerne til hyggesnak, fluebinding og hvad lystfiskerhjertet ellers har lyst til! Skal der gang i knivbygning eller nørkles med forfang? Kantinen hos firmaet Gert S. Andersen A/S, Birkmosevej 17, Ringkøbing, kl. 19:00.
 
06.11.2016 - Årets 3. ROS-kysttur - destination alt efter vejrforhold og ROS-profilernes "sikre fangstprognoser"! ;-)
 
 
 
ros logo
08.10.2016
 
Nye sving på Zone 1
 
Gensnoningen af Hover Å mellem Ringkøbing og Hee - i området ved Holstebrovej/jernbanen - er gravet godt i gang! Hvad tilbagelægningen af åen til mere oprindeligt forløb betyder for dig som ROS-medlem følger vi op på efterhånden som projektet skrider frem!
 
hover å - før tilbageføring
Det er bl.a. dette gamle udrettede løb mellem landevejen og jernbanen, der snart bliver historie! Velnok synsmæssigt et af åens kedeligste stykker - men ikke så få af foreningens største fedtfinner er fanget netop her!
 
hover å - kort
Et lille udsnit af kortet, der viser tilbageføringen til "Gammel Mølleå". Det nuværende udrettede løb bliver fyldt op med jord.
 
hover å - de nye sving1
Der bliver flyttet en del jord ved Hover Å's bredder - her vest for Holstebrovej - og det ser ud til at blive med et fremragende resultat! Lækre sving, der forhåbentligt snart indbyder alle i ROS til at komme på opdagelse ved de nye brinker med stang og snøre!
 
hover - nyt løb1
Også mellem Holstebrovej og jernbanen sker der ting og sager! 
 
 
Fotos © Finn B. Pedersen
 
ros logo
02.10.2016
 
En herlig melding fra Hover Å - Så er det bare afsted, kære medlemmer!
 
Frisk fra mail-boksen:
 
"Hej webmaster

Efter flere forgæves fisketure i Hover å efter laks og havørreder lykkedes det endeligt at få kontakt til fedtfinnerne.

Fredag den 30/9 i blæst og regn - og haglbyger mødte vi op 3 optimistiske lystfiskere.

Vi havde 3 laks på land, som alle holdt sig lige under 60 cm.
 
Så kom af sted til åen, det er nu det sker.

Knæk og bræk
Dan Pallesen"
 
ros logo
02.10.2016
 
ROS på tur! Beretning fra de salte bølger på Langelandsbæltet d. 24.09.2016
 
På opfordring fra generalforsamlingen skulle der prøves noget nyt i aktivitetskalenderen - det resulterede i planlægningen af en tur efter Langelandsbæltets fladfisk!
 
M/S Fie
Det gode skib M/S Fie var blevet anbefalet af andre sportsfiskeforeninger - og skipper Klaus Møller gjorde en god indsats - på en dag, der skulle vise sig at være vanskelig i forhold til strøm og vind.
 
snaps
Webredaktøren skynder sig at skænke en lille klitrosehyben-snaps op til deltagerne - det gælder om at score billige point på sin første rigtige opgave som foreningens turmand!
 
fisk1
Allerede i de første drev får vi fisk! Velfightende isinger og skrubber hugger på de spraglede perleforfang og de friske børsteorm.
 
pirk
Skippers advarsel om bøvlede strømforhold holdt desværre stik. På nogle drev var det nødvendigt med pirke/lodder på mellem 80-100 gram.
 
hygge
Det charmerende ved en kuttertur er også de gode pauser ved sejlads mellem fiskepladserne - her hygger 3 af de 4 ROS'ere, der var lokket med ombord. Ja - du læste rigtigt! Blot 4 pladser blev afsat til foreningens medlemmer! Men de fornøjede sig så til gengæld for alle de andre 100 ...
 
fisk2
Så er der igen fisk til webredaktøren - selv om han tog sig en del pauser undervejs!
 
hygge2
John Edgar og 2up klemmer lige madpakken ned mellem oppakning og børsteorm. 
 
rødspætte
Søren - en af vores 4 østjyske gæstefiskere - kroger dagens flotteste fisk - en rødspætte på 38 cm. Og så fangede han også flest: 25 hjembragte han!
 
fiskerensning
John Edgar renser fisk på vej ind til Spodsbjerg. Vores lille eksklusive selskab får ros af skipper og skippers kone - 8 mand har under ganske vanskelige strømforhold hjembragt 96 fladfisk! Det er ikke så ring' endda! 
 
 
 Fotos © John Edgar Hansen, FiskeFoto.dk og Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
13.09.2016
 
Fotogalleri fra "Naturens Dag 2016".
 
Vejrguderne var arrangørerne af "Langs Hover Å" meget nådige, og bortset fra antydningen af en byge omkring middagstid holdt det flotte "sensommervejr" hele dagen! Og det lokkede en del gæster ud i naturen søndag d. 11.09.2016.
 
ROS bidrog til dagen med fluebinding, rygning af fisk og praktisk hjælp ved det gratis fiskeri i Familieparkens fiskesø.
 
ros naturens dag
 
nd16
 
nd16
 Allerede inden kl. 11:00 var der gang i vores udlån af grej - og venlige instruktion.
 
nd16
Kort efter kunne dagens første fisk landes ... 
 
nd16
En fin skalle motiverede den "nye" lystfisker til meget mere! 
 
nd16
Der fanges idyl og barndomsminder ved fiskesøen. 
 
nd16
2up tryller i røg og damp! Snart er den delikate "røgede" ørredfilet klar til nysgerrige gæster.
 
nd16
Haps! Smagsprøverne bliver hurtigt fanget af ivrige fingre! 
 
nd16
Ved fiskesøen oser det stadig af idyl ... og ikke af fight med stærke regnbueørreder! 
 
nd16
ROS-officials har tid til lidt pausefiskeri: Svend fanger i et stille øjeblik en grundling! 
 
nd16
Webredaktøren har vist misforstået opgaven? Han lokker en regnbueørred, der cruiser ud af skyggen, med et kast, hvor kompostormen langsomt sank ned foran fedtfinnen. Hug og skumsprøjt! Men skulle den spirende unge lystfisker på billedet ikke være guidet til denne fangst? Eller var han måske bare heldig, at få lov til at nette fisken? 
 
nd16
 Dagens flidspræmie ved Naturens Dag-arrangementet - 41 cm fiskesø-regnbueørred.
 
 
Fotos © Per Fredskild & Finn B. Pedersen
 
 
 
ros logo
05.06.2016
 
Naturens Dag ved Hover Å - en hyggelig dag for hele familien!
 
Mød ROS ved 2016-udgaven af Naturens Dag! 
 
naturens_dag_2016
 
logo ros
06.06.2016
 
Fladfisketuren 2016 - der er stadig pladser på årets "fladeste" fisketur!
 
Er du endnu ikke blevet kroget til den hyggelige jagt på Langelandsbæltets fladfisk om bord på det gode skib ”M/S Fie” – lørdag d. 24. september 2016??? Vi sejler fra Spodsbjerg kl. 8:00 og er inde igen 15:00.
 
Man skal lede længe efter en mere social type fisketur – og så er der en enestående mulighed for at skaffe lidt selvfanget ”tilbehør” til den gode persillesovs!
 
fladfisk5
 
Dette lille skrift kastes ud i håbet om at fange flere medlemmer til denne nye aktivitet i ROS – men selvfølgelig også som en service til de tilmeldte, der har haft spørgsmål til grejvalg m.m. Næstformanden er ikke just saltvands-specialist, men et par kutterture efter skrubber, isinger og rødspætter om året de sidste 15 år giver dog lidt anbefalinger at dele ud af:
 
Stang:
En medium til kraftig spinnestang på 8-9 fod er fint til dette formål. Jeg har tidligere brugt pensionerede gedde- eller kyst-spinnestænger, der er noteret til kastevægt på 10-30 gram – disse har uden problemer håndteret 40-60 grams lodder eller pirke – man dropper jo mere eller mindre linen ned for egne fødder! De sidste par år har en rejsestang – en SavageGear Roadrunner XLNT 8 fod med kastevægt 20-80 gram – været foretrukket. Den har den herlige kombination af tilpas rygrad og tilpas følsom stangspids.
 
fladfisk1
 
Hjul:
Jeg foretrækker klart et større fastspolehjul – en bomstærk størrelse 3000’er eller 4000’er. Et multihjul bruges dog af mange – men husk at en stor del af fornøjelsen af fiskeriet efter de flade er at have tilpas dimensioneret grej – så en ”kaffemølle” fra torskefiskeriet vil nok reducere underholdningen en del!
 
Line:
Fletline omkring 0,17 mm – nylon kan bruges, men fletlinen giver lige den følsomhed, der gør at man ofte kan mærke forskel på forfangets skraben over bunden og en nysgerrig fladfisk! Linen bliver sjældent udfordret over det urimelige. Det er oftest sandbund, der fiskes over – og bundbid hører til sjældenhederne.
 
fladfisk2
 
Endegrej:
Købeforfang med 2 kroge og noget bling-bling med perler og spinnerblade er rigeligt – jeg foretrækker hvide perler – men nogle gange er de flade fuldstændig ligeglade! Så tager de både efter de selvlysende perler – og er det rigtig slemt, tager de også efter forfang UDEN bling-bling, altså et simpel forfang blot med kroge! I enden af forfanget monterer jeg enten en pirk eller en såkaldt Butt-löffel i vægtklassen mellem 40 og 75 gram. Nogle anbefaler vægte op til 125 gram ved svære strømforhold – men jeg har aldrig haft brug for mere end max. 75 gram – hverken på Lillebælt, på Storebælt, på Langelandsbæltet eller Åbenrå Fjord.
Har man orm nok, kan en efterhængt krog anbefales – altså en 3. krog efter pirken – f.eks. kan en omgang perler og krog fra et udtjent forfang bruges. Traditionelt agnes med sand- eller børsteorm – men silde- eller hornfiskestrimler kan også bruges – lige som rejer og regnorm kan være fine ”nød-agn”.
 
fladfisk3
 
Ekstraudstyr, der letter opgaven ombord:
En gammel klud til orme- og fiskesnask er uundværlig!
En langnæbet tang eller pean kan lette afkrogningen gevaldigt!
En rørepind fra maleren med markering af mindstemål på ising, skrubbe og rødspætte.
En plasticbøtte/halv plastflaske med 2 huller og en strips – så du kan have dine orm i ergonomisk og praktisk arbejdsstilling monteret på rælingen.
 
fladfisk4
 
Kort og godt:
Har du et sæt kraftigere kystgrej i arkivet og lyst til at tilbringe en hyggelig dag på havet i godt selskab med 11 andre fiskeglade mennesker – og med gode chancer for mere end et par håndfulde flade mellem 25 og 50 cm – så meld dig fluks til på pausefiskeren@webspeed.dk eller tlf. 24942887 - tilmeldingen er først gældende, når indbetalingen på kr. 320,- er registreret på konto: 7670 1517403. Skriv dit navn og ”Fladfisk” på overførslen! Tilmelding senest 1. juli.
 
Beløbet refunderes IKKE ved afbud – men man kan selv finde en afløser, hvis man bliver forhindret – og derved få sine penge igen!
 
Vi arrangerer fælleskørsel ved behov – og skipper kan være behjælpelig med orm - mere herom senere til de tilmeldte!
 
På tur-udvalgets vegne ... Finn
 
 Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ROS logo
 
 
23.05.2016
 
Kysttur 2 med ROS - Fluer over Mariager Fjord
 
Hermed en beretning fra weekendens foreningstur til det nordøstjyske - 7 gæve ROS-profiler på jagt efter hornfisken og fjordørreden! Og sikken en arena vi skulle på opdagelse i ... Mariager Fjords frodighed strålede selv i det periodiske bygevejr, vi blev mødt af ved ankomsten!
 
Eftermiddagen skulle bruges på de lange sølvpile med næb - og mon ikke de tykke fjordørreder kunne kroges hen under aften?
 
kysttur2
 Katbjerg Odde ... Danmark er sgu' et dejligt land! Men hvor var hornfisken?
 
 kysttur2
Ved madpakketid var det IKKE hornfiskene, der spredte store smil! Magnus og John Edgar havde gyldne fjordørreder på slæb tilbage til aftensamlingen! 43 og 51 cm målte de gode madfisk. 
 
kysttur2
 John Edgars fine ørred ... den lader vi lige stå et øjeblik! Herligt!
 
 
kysttur2
Samling og røverhistorier fra første del af jagten! Fortællingerne om fluefiskernes kontakter med en del ørreder - og selvfølgelig de 2 hjemtagne fisk - overbeviste også webredaktøren om, at fluegrejet måtte testes!
 
 
kysttur2
2up's råd til den utrænede kystfluefisker: Hvis du bliver træt og anspændt i håndled og underarm - sæt blot stangens endestykke i ærmet på fiskejakken! Og pludselig kunne webredaktøren kaste meget mere stabilt og en lillebitte smule længere! 
 
 
kysttur2
Nogle steder er det bare så smukt, at man (næsten) ikke behøver at fiske ... 
 
 
kysttur2
I skumringen kom belønningen: Den tilpas udholdende webredaktør landede sin første fluefangede fisk fra kysten!  
 
 
kysttur2
 2 cm fra at være madfisk - men den velnærede fjordørred fortjente under alle omstændigheder friheden! Selskabet havde kontakt til 9-10 ørreder - 5-6 "i hånden" til afkrogning og 2 fisk med hjem! Magnus havde også landet et par hornfisk - men de fik lov til at svømme videre i den dejlige fjord!
 
 
 Fotos © Finn B. Pedersen
 
 
ros logo
Hoveraa.dk